2024-10-15 13:00Pressmeddelande

VR vinner kontraktet för Öresundstågen

Öresundsbro med tågÖresundståg

VR blir ny operatör för Öresundstågen. Kontraktet startar i december 2025 och gäller till och med 2030. Ett konkurrenskraftigt anbud där hög kvalitet och utvecklingen av tågtrafiken blir central, var bidragande skäl till vinsten.

 

Idag meddelades att VR Sverige AB har vunnit anbudet och tar över driften av Öresundstågen från och med december 2025. Beställare är Öresundståg AB som är ett samägt bolag av sex regioner i södra Sverige; Blekinge, Halland, Kronoberg, Skåne, Kalmar och Västra Götaland. Avtalet, som är femårigt avser både drift och underhåll och startar i december 2025. Detta är den fjärde stora tågupphandlingen som VR tilldelats efter att VR i Finland förvärvade Arrivas svenska verksamhet 1 juli 2022 och innebär att VR nu även tar ett första steg in i Danmark. 

 

Kontraktsvärdet för hela perioden uppgår till omkring 6 miljarder kronor (1,2 miljarder per år) och sysselsätter totalt 880 medarbetare.

 

–Jag är mycket stolt över beskedet. Vi har lämnat ett konkurrenskraftigt anbud samtidigt som vi kunnat visa hur tågtrafiken kan utvecklas. Om jag ska lyfta fram några delar så är det våra digitala systemstöd, vårt fokus på medarbetarna samt hur vi mäter, följer upp och utvecklar verksamheten, säger Johan Oscarsson, vd för VR Sverige AB, och fortsätter,

 

– VR har redan idag en stor närvaro i regionen och vi är en populär arbetsgivare. Som operatör för Öresundstågen kommer vi att kunna fortsätta att attrahera medarbetare och därmed kunna omhänderta kompetensförsörjningen. Nöjda kunder får man bara genom att se till att trafiken går enligt tidtabell och att man som kund får ett bra bemötande, avslutar Johan Oscarsson.

 

Tilldelningsbeslutet kan överklagas fram till tio dagar efter det att det har offentliggjorts.  

 

 

Om Öresundståg AB 

Öresundståg är ett gemensamt regional-tågsystem med tågtrafik i de två länderna Sverige och Danmark och trafikerar regionala sträckor i de sex sydsvenska länen Skåne, Halland, Västra Götaland, Blekinge, Kalmar och Kronoberg

 


Om VR Sverige

VR har i generationer hjälpt resenärer och gods att komma fram till sina destinationer i Finland. VR tog, med förvärvet av den svenska verksamheten inom Arriva, det första steget in i Sverige 2022 då man började köra upphandlad kollektivtrafik i flera regioner. I maj 2024 tog de nästa steg och köpte snabbtågsverksamheten MTRX, en dynamisk uppstickare med Sveriges nöjdaste tågresenärer. VR ägs av den finska staten och är specialiserade på att göra hållbar järnvägstrafik och kollektivtrafik mer populär. Omsättningen 2023 var 1,2 miljarder euro med cirka 9 100 medarbetare.


Kontaktpersoner

Christer Ekelund
Kommunikationschef
Christer Ekelund