2024-01-31 06:30Pressmeddelande

VR Sverige köper elbussar till nya snabbusslinjen i Helsingborg

Ebusco bus Skånetrafiken

VR Sverige förbereder sig inför den kommande snabbusslinjen, Helsingborgsexpressen 2. Som ett steg i detta har VR Sverige beställt 14 stycken Ebusco 3.0 18-meters elbussar, utrustade med över 500 kWh batteripaket. Leveransen är planerad till första kvartalet 2025.

– Vi är stolta och glada att berätta att Ebusco blir ny leverantör av elbussar till Helsingborg, berättar Anders Frykman, direktör för bussdivisionen på VR Sverige. De är, precis som VR Sverige, innovationsdrivna och vi är övertygade om att Ebusco 3.0 är en bussmodell som kommer höja både komforten ombord och den upplevda kvaliteten. Dessutom blir det ännu enklare för Helsingborgarna att resa hållbart!

De 18 meter långa Ebusco 3.0 bussarna passar BRT-liknande snabbusslinjer som Helsingborgsexpressen 2, också kallad HEX 2, eftersom de är utrustade med ett batteripaket med kapacitet över 500kWh. BRT (Bus Rapid Transit) är ett bussystem som förknippas med hög turtäthet och pålitlig punktlighet då systemet innefattar helt eller delvis egna körfält. Valet av Ebusco som leverantör innebär att VR Sverige kan fortsätta arbeta för högkvalitativa och hållbara transportlösningar i Helsingborg.

Bussmodellen Ebusco 3.0 är smidig och lätt, designad för låg energianvändning som gör att den enkelt och energieffektivt kan hållas i drift, dag ut och dag in.

– För oss på VR Sverige är det en självklarhet att investera i miljövänliga bussar, berättar Anders Frykman. Men hållbarhetsaspekten är viktig genom alla led, därför säkrar vi också att alla elbussar körs på 100% grön el.

Om Ebusco

Ebusco är en utvecklare, tillverkare och distributör av utsläppsfria bussar och laddningssystem samt en leverantör av tillhörande produkter och tjänster till ekosystemet för elfordon. Som en innovativ föregångare i utvecklingen av elbussar är deras uppdrag att bidra till en bättre livsmiljö genom att vara en del i övergången till kollektivtrafik med nollutsläpp.

Ebuscos bussar trafikerar för närvarande städer i flera länder i Europa, bland annat i större städer som Amsterdam, Berlin och München. Ebusco grundades 2012 och har drygt 800 anställda. Företaget har sitt huvudkontor i Deurne, Nederländerna.

Sedan den 22 oktober 2021 är Ebusco noterat på Euronext Amsterdam.

För mer information: www.ebusco.com.


Om VR Sverige

VR Sverige AB ägs av finska VR Group som sedan 160 år tillbaka kör tåg, bussar och spårvagnar i Finland. Tillsammans tar vi ett stort miljöansvar och bidrar till att minska trafikens miljöeffekter och samhällets koldioxidavtryck. VR Sverige ansvarar för Pågatågen i södra Sverige på uppdrag av Skånetrafiken. Andra uppdrag för Skånetrafiken är busstrafiken i Helsingborg och Kristianstad. I Östergötland ansvarar VR Sverige för Östgötapendeln på uppdrag av Östgötatrafiken. I Stockholm kör VR buss, spårvagn och lokaltåg på uppdrag av SL. I december 2023 startade VR Sverige trafiken för Tåg i Bergslagen. Med cirka 3 300 medarbetare, 550 bussar, 145 tåg och 72 spårvagnar skapar vi moderna transportlösningar där säkerheten alltid kommer i första hand.


Kontaktpersoner

Pressjour
Pressjour