2018-10-23 07:00Pressmeddelande

Så förbereder Arriva bussflottan inför vintern

null

Säkerheten och tryggheten för våra kunder och vår personal går alltid först, oavsett årstid och väglag. Här berättar vi på Arriva hur vi planerar och förbereder bussarnas däck inför vintersäsongen.

För att våra fordon ska klara alla säsonger och årstidsväxlingar sker kontinuerligt en översyn av fordonsflottan. Var sjätte vecka genomgår våra bussar en inspektion där man ser över en rad aspekter och gör omfattande säkerhetskontroller.

- Byte till vinterdäck sker normalt under en utrullningsperiod i september-november och alla planerade däckbyten görs av en underleverantör som säkerställer att bussarna har anpassade däck efter modell och väglag. Vi sätter alltid säkerheten först och byter ut slitna däck tidigare än vad som egentligen krävs, berättar Christoffer Liljendahl, teknisk chef på Arriva Sverige AB.

Det här gäller för vinterdäck på bussar (enligt Transportstyrelsen):

Bussar ska ha vinterdäck på drivaxlarna. Mönsterdjupet skall vara minst 5 mm på samtliga däck. Mönsterdjupet mäts i däckets huvudmönster.


Arrivas vinterdäck
Arrivas vinterdäck monteras på de flesta bussarna på drivaxeln. Bussar som kör på smala vägar med sämre snöröjning får också vinterdäck på styraxeln. Löpaxelns däck förses med mönstrade åretruntdäck med mönsterdjup >5 mm.

- Arriva följer Transportstyrelsens krav på mönsterdjup för tunga fordon. Vi gör kontroller av däcken var 6:e vecka och byter då ut däck som börjar närma sig gränsvärdena, säger Christoffer Liljendahl.

- Vi kommer att huvudsakligen använda premiumdäck från Continental, vilket är den leverantör vi använt de senaste åren. Skiften är planerade att börja i v.36 och målbilden är att allt är klart 15/11.


Olika typer av vinterdäck
Arrivas anpassar vinterdäcken efter trafiksituationen och väglaget i varje trafikområde.

Halmstad
I Halmstad där vinterväglaget mestadels är snöfritt använder vi Conti Urban ha3 m+s samt Conti Cityplus ha3 m+s/Hsw2 coach. Detta är däck som särskilt passar bussar som körs kortare sträckor i stadsmiljö samt regionala linjer på landsväg. De fungerar även optimalt för vått underlag och snöslask.

Lunda
Från Lunda-depån utgår de av våra bussar i Stockholmsområdet som mestadels kör i stadstrafik. Dessa bussar är försedda med Conti Urban ha3 m+s, vilket är däck som tagits fram speciellt för krävande stadstrafikförhållanden. De här däcken klarar alla väderförhållanden med topprestanda på såväl torra som våta underlag.

Råsta, Märsta, Ekerö, Norrort
På bussarna i Råsta, Märsta, Ekerö och Norrort har vi försett bussarnas drivaxel med däck för extremt vinterväglag: Conti Urban Scandinavia hd3. Det innebär att bussarna har däck särskilt anpassade för nordisk vinter. Däcken ger maximalt grepp på halt och snöigt underlag. Bussar som kör på smala vägar med sämre snöröjning får också vinterdäck på styraxeln.


Nya regler för vinterdäck
Nästa år införs nya tuffare regler för vinterdäck. Då ska alla tunga fordon, även utländska, på svenska vägar ha vinterdäck på samtliga hjul mellan 1 december och 31 mars när vinterväglag råder. De nya reglerna införs 1 juni 2019.

Arriva är en av Europas ledande operatörer inom kollektivtrafiken. I Sverige hjälper vi cirka 170 miljoner resenärer varje år att komma fram till sina resmål. Med cirka 3 400 medarbetare, 800 bussar, 140 tåg och 50 spårvagnar skapar vi moderna transportlösningar där säkerheten alltid kommer i första hand. Som resenär hos Arriva ska du uppleva att vi gör allt för att din resa ska kännas trygg och ha service av hög kvalitet. Året runt – dygnet runt – fram och tillbaka.

Arriva Sverige är en del i Arrivkoncernen som i sin tur ägs av Deutsche Bahn. DB grundades 1994 och har sitt huvudkontor i Berlin. Man har verksamhet inom logistik- och transportsektorn och är 291 000 medarbetare i 130 länder.


Om VR Sverige

Arriva är en av Europas ledande operatörer inom kollektivtrafiken. I Sverige hjälper vi cirka 170 miljoner resenärer varje år att komma fram till sina resmål. Med cirka 3 400 medarbetare, 800 bussar, 140 tåg och 50 spårvagnar skapar vi moderna transportlösningar där säkerheten alltid kommer i första hand. Som resenär hos Arriva ska du uppleva att vi gör allt för att din resa ska kännas trygg och ha service av hög kvalitet. Året runt – dygnet runt – fram och tillbaka. Arriva Sverige är en del i Arrivkoncernen som i sin tur ägs av Deutsche Bahn. DB grundades 1994 och har sitt huvudkontor i Berlin. Man har verksamhet inom logistik- och transportsektorn och är 291 000 medarbetare i 130 länder.


Kontaktpersoner

Pressjour
Pressjour
Christer Ekelund
Kommunikationschef
Christer Ekelund