2024-09-24 11:00Pressmeddelande

Nu ska tågen i Bergslagen börja rulla normalt

Foto Miguel RamosEtt Reginatåg från Tåg i Bergslagen

Med början i vecka 40, kommer VR att återgå till normal trafik. Läs mer om arbetet som pågått sedan i våras och vad som kan förväntas.

VR har sedan i våras kört reducerad trafik för Tåg i Bergslagen och på vissa sträckor ersatt tågen med buss. Skälen var flera men framförallt var det svårt att till trafikstarten i december 2023 rekrytera tillräckligt med personal till vissa orter. Istället för att ställa in tåg med kort varsel gjordes därför en överenskommelse med Tåg i Bergslagen om att köra reducerad trafik under en period.

Sedan tidigt i våras har VR haft fullt fokus på att säkerställa en mer robust trafik där de saker som VR kan påverka, eliminerats.

  • 16 lokförare har nyrekryterats och utbildats under sommaren.
  • 9 tågvärdar har nyrekryterats och kommer var färdigutbildade under oktober.
  • Initierat åtgärder för att skapa en backup för trafikledningen så att sårbarheten minskar.
  • Kompetenshöjande åtgärder i hela organisationen och anpassade processer för stabilare trafik

"Vi startade det här kontraktet med ett vitt papper istället för att få över personalen från tidigare operatör via så kallad övergång av verksamhet. I nyrekryteringen av 200 nya kollegor nådde vi inte ända fram. Den kortsiktiga lösningen blev då att ta in hyrförare, ersätta vissa avgångar med buss samt att komma överens med Tåg i Bergslagen om en tillfällig trafikreducering. Parallellt intensifierade vi ansträngningarna att anställa fler förare och tågvärdar, säger Haris Habul, direktör Division Tåg för VR Sverige."

Bristen på lokförare och svårigheter att fylla vakanser är numera välkänt sedan många företag inom branschen fått svårt att driva trafiken på den önskade nivån. Enligt Järnvägsbarometern 2024 – Behovet av kompetens inom järnvägsbranschen, finns det en brist på drygt 450-550 lokförare/år i Sverige de kommande åren.

"Att vi under hösten 2023 lyckades rekrytera ca 80 nya lokförare till kontraktet och ytterligare 16 under våren, visar att det med rätt erbjudande går att fylla vakanser även i bristyrken. Under sommaren har vi nu utbildat våra nya förare på bägge fordonstyperna som trafikerar TiB samt i linjenätskännedom. Men utbildning av nya kollegor kräver instruktörer. Dessa instruktörer kör normalt sett tågen själva vilket innebär att det blir färre lokförare till den ordinarie trafiken i samband med större utbildningsinsatser. Allt detta tillsammans har ytterligare påverkat vår förmåga att köra tåg negativt vilket gjort oss extremt känsliga för hantering av oplanerad frånvaro vid exempelvis sjukdomstoppar, säger Haris Habul."

För att öka transparensen i hur tågen går kommer Tåg i Bergslagen att tillsammans med VR att veckovis publicera hur trafiken rullar och vad orsakerna är till eventuella störningar. Redan nu är det känt att Trafikverket kommer att genomföra banarbeten på den så kallade Bergslagspendeln under veckorna 40-43 så där kommer trafiken vara ersatt med bussar ytterligare en period.

"Jag är medveten om att många resenärer har lidit skada för att vi inte har kunnat upprätthålla trafiken på förväntad nivå och jag vill framföra mina ursäkter till dem som har drabbats. Nu har vi skapat förutsättningar att klara av vårt uppdrag och från vecka 40 och framåt ska det bli en succesiv förbättring av trafiken, avslutar Haris Habul."

Om Tåg i Bergslagen

Tåg i Bergslagen binder samman de fyra länen Dalarna, Örebro, Västmanland och Gävleborg. Det grundades 2000 och ägs till lika delar av Region Örebro, Region Västmanland, Region Gävleborg och Region Dalarna.

Tåg i Bergslagens uppdrag är att driva och utveckla tågtrafiken och kollektivtrafiken i regionen och de arbetar för att öka möjligheterna för de som bor där att pendla till arbete eller studier, resa i arbete eller på fritiden. Genom att arbeta för samordning mellan tågen och länstrafikföretagets bussar vill man göra det enkelt att resa till och från platser i hela regionen.


Om VR Sverige

VR Sverige AB ägs av finska VR Group som sedan 160 år tillbaka kör tåg, bussar och spårvagnar i Finland. Tillsammans tar vi ett stort miljöansvar och bidrar till att minska trafikens miljöeffekter och samhällets koldioxidavtryck. VR Sverige ansvarar för Pågatågen i södra Sverige på uppdrag av Skånetrafiken. Andra uppdrag för Skånetrafiken är busstrafiken i Helsingborg och Kristianstad. I Östergötland ansvarar VR Sverige för Östgötapendeln på uppdrag av Östgötatrafiken. I Stockholm kör VR buss, spårvagn och lokaltåg på uppdrag av SL. I december 2023 startade VR Sverige trafiken för Tåg i Bergslagen och i juni 2025 startar trafiken för X-tåg och senare, december 2025, trafiken för Norrtåg. Med cirka 2300 medarbetare, 300 bussar, 160 tåg och 72 spårvagnar skapar vi moderna transportlösningar där säkerheten alltid kommer i första hand.


Kontaktpersoner

Christer Ekelund
Kommunikationschef
Christer Ekelund