VR:s förvärv av snabbtågsverksamheten MTRX har idag slutförts med Konkurrensverkets godkännande. Köpet innebär att VR kommer att fortsätta MTRX:s trafik mellan Stockholm och Göteborg. Förvärvet innebär också att alla de cirka 130 MTRX-anställda blir en del av VR:s fjärrtågsverksamhet.
VR Group är en nordisk trafikoperatör som ägs av den finska staten. Förvärvet av MTR Nordics svenska dotterbolag MTR Express (Sweden) AB och dess kommersiella fjärrtågsverksamhet MTRX aviserades i februari. Integrationen av MTRX:s verksamhet i VR:s fjärrtrafik inleds omedelbart. Under hösten kommer de röda MTRX-tågen på sträckan Stockholm-Göteborg att byta till VR:s varumärke.
– I Svenskt Kvalitetsindex mätning har MTRX haft Sveriges nöjdaste tågkunder åtta år i rad och företaget har också uppmärksammats för sin innovationsförmåga – den utvecklingen vill vi fortsätta, säger Elisa Markula, VD för VR Group. VR tar med sig sin starka branschkunskap och erfarenhet, och gemensamt kommer vi att utveckla moderna digitala plattformar för resenärerna samt koncept för mat och dryck för den svenska marknaden. Jag hälsar MTRX:s medarbetare varmt välkomna till VR – tillsammans kommer vi att skapa ännu bättre tjänster och reseupplevelser för de nordiska tågresenärerna.
– I nio år har vi utmanat och drivit förnyelsen av tågresandet i Sverige, säger Filip Thunell, VD för MTRX. Med en ny stabil och engagerad nordisk ägare kommer vi att fortsätta att utvecklas. När vi nu blir VR kommer resenärerna att känna igen det vi är kända för: vår goda service, vår punktlighet, och vårt prisvärda erbjudande.
Med förvärvet siktar VR på lönsam tillväxt i enlighet med sin strategi och förbereder sig för ökande järnvägskonkurrens i Finland genom att få erfarenhet i Sverige från en konkurrensutsatt fjärrtrafikmarknad. Förvärvet antas även stärka VR:s marknadsposition inom den svenska upphandlade trafiken och märkas för finska resenärer genom bättre tjänster och ännu högre kvalitet på kollektivtrafiken.
– Marknaden för kommersiell fjärrtågstrafik i Sverige är ungefär dubbelt så stor som i Finland, och järnvägstrafikens andel av den totala persontrafiken är till och med dubbelt så stor som i Finland, säger Elisa Markula. Jag är övertygad om att detta förvärv gör det möjligt för oss att uppnå lönsam tillväxt på en konkurrensutsatt marknad där kundupplevelsen är en konkurrensfördel.
MTRX har bedrivit kommersiell så kallad open-access trafik mellan Stockholm och Göteborg sedan 2015. Företaget arbetar med sex Stadler FLIRT-tåg, erbjuder 126 avgångar per vecka och har därmed drygt en tredjedel av snabbtågsavgångarna på sträckan. MTRX:s intäkter under 2022 uppgick till cirka 350 MSEK. Förutom Stockholm och Göteborg stannar MTRX-tågen i Solna, Flemingsberg, Södertälje, Katrineholm, Skövde, Falköping, Herrljunga och Alingsås. Under sommaren tillkommer följande destinationer: Varberg, Falkenberg, Laholm, Halmstad, Båstad, Ängelholm.
För mer information, vänligen kontakta:
Presskontakt Sverige: Åsa Melin Mandre, 0734-00 53 74, asa.mandre@greenhillrelations.se
Presskontakt Finland: VR Communications, +358 29 434 7123, viestinta@vr.fi
VR har i generationer hjälpt resenärer och varor att komma fram till sina destinationer - med tåg, spårvagnar och på vägar. Vi tog vårt första steg in i Sverige 2022 då vi började köra upphandlad kollektivtrafik i flera regioner. I maj 2024 tog vi nästa steg och köpte snabbtågsverksamheten MTRX, en dynamisk uppstickare med Sveriges nöjdaste tågresenärer. Så nu erbjuder vi även resor på tåglinjen Stockholm-Göteborg och sommartrafik till destinationer i Halland och Skåne. Under hösten kommer de röda MTRX-tågen på sträckan Stockholm-Göteborg att byta till VR:s varumärke. VR ägs av den finska staten och vi är specialiserade på att göra hållbar järnvägstrafik och annan kollektivtrafik mer populär. Vår omsättning 2023 var 1,2 miljarder euro med cirka 9 100 medarbetare. Läs mer om hur MTRX blir VR här: https://mtrx.travel/mtrx-blir-vr