2017-11-16 12:11Pressmeddelande

Minskade koldioxidutsläpp och bättre kundupplevelse i Arrivas bussar

null

Med hjälp av ett digitalt system som sköter accelerationen kommer resan med Arrivas bussar att bli en mjukare och mer komfortabel upplevelse. Därmed minskar risken för fallolyckor i bussarna. Econospeed, som systemet heter, ser också till att bussen körs på ett sätt som minimerar bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp.

Econospeed kommer bidra till att minska bränsleförbrukningen och därmed också de skadliga utsläppen. Målet är att minska förbrukningen från dagens nivåer med 4 procent och koldioxidutsläppen med 4 procent.

Men även komforten påverkas.

– Resan blir mer behaglig i en buss som har det här stödet installerad, säger Per-Eric Bjurenborg, direktör division buss på Arriva. Körningen blir aldrig ryckig utan bussen accelererar på samma sätt oavsett last, vägens lutning eller väglag. Arriva har beslutat att installera lösningen i alla nyare bussar, det vill säga i 613 av cirka 750 bussar. Enbart de bussar som man planerar att fasa ut inom en tvåårsperiod blir utan. På de nya bussarna som börjat levereras till Norrort finns en liknande lösning installerad redan från början. Senast halvårsskiftet 2018 ska implementeringen vara gjord.

Mätningar av systemets effektivitet kommer att starta omgående, men först efter ett år kommer det gå att analysera det fullständiga resultatet.

– Mer miljövänliga bussar och ökad komfort tillsammans med vårt arbete för ökad trygghet i kollektivtrafiken är vårt sätt att visa hur vi bidrar till en utvecklad kollektivtrafik, säger Per-Eric Bjurenborg.

FAKTA OM ECONOSPEED

Vad är det?
Ett märkesoberoende system som installeras i bussen för att begränsa förarens påverkan på accelerationen. Det ger en mjuk, komfortabel acceleration utan att bussen känns trög. Varje busstyp måste inledningsvis kalibreras, men när det är gjort accelererar bussen på samma sätt oavsett last, vägens lutning eller väglag.

Egenskaper
Lösningen eliminerar en ryckig acceleration där passagerare riskerar att falla. Systemet hjälper också föraren att köra bränslesnålt, vilket leder till minskade utsläpp. Ingen särskild träning krävs, och systemet möjliggör eco driving utan särskild insats från föraren. Dessutom minskar en mjukare körstil också slitage och skador på fordonet.

Arrivagruppen är en av de största operatörerna inom kollektivtrafiken i Europa. I Sverige hjälper vi cirka 170 miljoner resenärer varje år att komma fram till sina resmål. 

Sedan 2010 ingår Arriva i Deutsche Bahn (DB) och utgör koncernens varumärke för all persontrafik utanför Tyskland. Totalt har DB-koncernen cirka 300 000 medarbetare i 130 länder över hela världen.


Om VR Sverige

Arriva är en av Europas ledande operatörer inom kollektivtrafiken. I Sverige hjälper vi cirka 170 miljoner resenärer varje år att komma fram till sina resmål. Med cirka 3 400 medarbetare, 800 bussar, 140 tåg och 50 spårvagnar skapar vi moderna transportlösningar där säkerheten alltid kommer i första hand. Som resenär hos Arriva ska du uppleva att vi gör allt för att din resa ska kännas trygg och ha service av hög kvalitet. Året runt – dygnet runt – fram och tillbaka. Arriva Sverige är en del i Arrivkoncernen som i sin tur ägs av Deutsche Bahn. DB grundades 1994 och har sitt huvudkontor i Berlin. Man har verksamhet inom logistik- och transportsektorn och är 291 000 medarbetare i 130 länder.


Kontaktpersoner

Pressjour
Pressjour
Christer Ekelund
Kommunikationschef
Christer Ekelund