2017-11-30 08:26Pressmeddelande

De här däcken väljer Arriva till sina bussar i vinter

null

Säkerheten och tryggheten för våra kunder och vår personal går alltid först, oavsett årstid och väglag. Här berättar vi på Arriva hur vi planerar och förbereder bussarnas däck inför vintersäsongen.

För att våra fordon ska klara alla säsonger och årstidsväxlingar sker kontinuerligt en översyn av fordonsflottan. Var sjätte vecka genomgår våra bussar en besiktning där man ser över en rad aspekter och gör omfattande säkerhetskontroller.

- Byte till vinterdäck sker normalt under en utrullningsperiod i september-november och alla planerade däckbyten görs av en underleverantör som säkerställer att bussarna har anpassade däck efter modell och väglag. Vi sätter alltid säkerheten först och byter ut slitna däck tidigare än vad som egentligen krävs, berättar Stefan L Karlsson, teknisk chef på Arriva.

Det här gäller för vinterdäck i kollektivtrafiken
Det finns inget lagkravpå att samtliga däck på tunga fordon ska vara försedda med vinterdäck, utan lagen om vinterdäck på bussar gäller enbart på fordonets drivaxel.

Arrivas vinterdäck monteras på bussarnas drivaxel. Bussar som kör på smala vägar med sämre snöröjning får också vinterdäck på styraxeln. Löpaxelns däck förses med mönstrade åretruntdäck.

Alltid korrekt mönsterdjup
Arriva följer Transportstyrelsens rekommendationer för mönsterdjup för tunga fordon som säger att vinterdäcken ska ha ett mönsterdjup på minst 5 mm. Mönsterdjupet mäts i däckets huvudmönster och inte i de sicksackformade spåren i mönstret, den så kallade sajpningen.

- Vi gör kontroller av däcken var 6:e vecka och byter då ut däck som börjar närma sig gränsvärdena, säger Stefan L Karlsson.

Typ av vinterdäck i Arrivas olika trafikområden
Arrivas däckleverantör anpassar vinterdäcken efter trafiksituationen och väglaget i varje trafikområde.

Halmstad
I Halmstad där vinterväglaget mestadels är snöfritt använder vi Conti Urban ha3 m+s samt Conti Cityplus ha3 m+s/Hsw2 coach. Detta är däck som särskilt passar bussar som körs kortare sträckor i stadsmiljö samt regionala linjer på landsväg. De fungerar även optimalt för vått underlag och snöslask.

Lunda
Från Lunda-depån utgår de av våra bussar i Stockholmsområdet som mestadels kör i stadstrafik. Dessa bussar är försedda med Conti Urban ha3 m+s, vilket är däck som tagits fram speciellt för krävande stadstrafikförhållanden. De här däcken klarar alla väderförhållanden med topprestanda på såväl torra som våta underlag.

Råsta, Märsta, Ekerö, Norrort
På bussarna i Råsta, Märsta, Ekerö och Norrort har vi försett bussarnas drivaxel med däck för extremt vinterväglag: Conti Urban Scandinavia hd3. Det innebär att bussarna har däck särskilt anpassade för nordisk vinter. Däcken ger maximalt grepp på halt och snöigt underlag. Bussar som kör på smala vägar med sämre snöröjning får också vinterdäck på styraxeln.

Arrivagruppen är en av de största operatörerna inom kollektivtrafiken i Europa. I Sverige hjälper vi cirka 170 miljoner resenärer varje år att komma fram till sina resmål. 

Sedan 2010 ingår Arriva i Deutsche Bahn (DB) och utgör koncernens varumärke för all persontrafik utanför Tyskland. Totalt har DB-koncernen cirka 300 000 medarbetare i 130 länder över hela världen.


Om VR Sverige

Arriva är en av Europas ledande operatörer inom kollektivtrafiken. I Sverige hjälper vi cirka 170 miljoner resenärer varje år att komma fram till sina resmål. Med cirka 3 400 medarbetare, 800 bussar, 140 tåg och 50 spårvagnar skapar vi moderna transportlösningar där säkerheten alltid kommer i första hand. Som resenär hos Arriva ska du uppleva att vi gör allt för att din resa ska kännas trygg och ha service av hög kvalitet. Året runt – dygnet runt – fram och tillbaka. Arriva Sverige är en del i Arrivkoncernen som i sin tur ägs av Deutsche Bahn. DB grundades 1994 och har sitt huvudkontor i Berlin. Man har verksamhet inom logistik- och transportsektorn och är 291 000 medarbetare i 130 länder.


Kontaktpersoner

Pressjour
Pressjour
Christer Ekelund
Kommunikationschef
Christer Ekelund