2017-04-26 14:11Pressmeddelande

Arriva och facken överens om konduktörerna på Tvärbanan/Nockebybanan

null

Trafiknämnden tog den 21 mars 2017 beslutet att permanenta försöket med självvalidering och införa valideringsstolpar på samtliga lokalbanor i Stockholm. Detta innebär att arbetsuppgifterna för konduktörerna försvinner och att konduktörsrollen avvecklas.

Arriva påbörjar nu arbetet med konduktörernas omställning och erbjuder de drygt 60 konduktörer som berörs möjlighet till omskolning och därefter nya arbetsuppgifter inom företaget.

De inblandade fackförbunden valde att avsluta förhandlingarna i enighet med Arriva.

– När Trafiknämnden nu beslutat att permanenta försöket med självvalidering har vår utgångspunkt varit att göra det i dialog med facken och att försöka hitta flera alternativa lösningar för den här yrkesgruppen, säger Haris Habul, direktör division Tåg på Arriva.

Så här ser Arrivas omställningspaket ut

Konduktörerna kan välja följande huvudalternativ för omställning:

  1. Kostnadsfri utbildning till spårvagnsförare.
  2. Kostnadsfri utbildning till förare på Roslagsbanan eller Saltsjöbanan.
  3. Kostnadsfri utbildning till bussförare. Även möjlighet att ta B-körkort kostnadsfritt under utbildningen.
  4. Arbetsbefriad uppsägningstid från och med den 4 maj 2017 med tillgång till Trygghetsrådet inklusive samtalsstöd.

Konduktörerna gör sina val senast den 3 maj 2017 och har dessförinnan givits möjlighet att diskutera sina valmöjligheter med Trygghetsrådet. De som väljer något av de tre omskolningsalternativen kommer efter avslutad och godkänd utbildning erbjudas heltidsanställning vid någon av Arrivas spår- eller bussdepåer. 

Arriva är en av Europas ledande operatörer inom kollektivtrafiken. I Sverige hjälper vi cirka 170 miljoner resenärer varje år att komma fram till sina resmål. Med cirka 3 900 medarbetare, 900 bussar, 150 tåg och 90 spårvagnar skapar vi moderna transportlösningar där säkerheten alltid kommer i första hand. Som resenär hos Arriva ska du uppleva att vi gör allt för att din resa ska kännas trygg och ha service av hög kvalitet. Året runt – dygnet runt – fram och tillbaka.

Sedan 2010 ingår Arriva i Deutsche Bahn (DB) och utgör koncernens varumärke för all persontrafik utanför Tyskland. Totalt har DB-koncernen cirka 300 000 medarbetare i 130 länder över hela världen.


Om VR Sverige

Arriva är en av Europas ledande operatörer inom kollektivtrafiken. I Sverige hjälper vi cirka 170 miljoner resenärer varje år att komma fram till sina resmål. Med cirka 3 400 medarbetare, 800 bussar, 140 tåg och 50 spårvagnar skapar vi moderna transportlösningar där säkerheten alltid kommer i första hand. Som resenär hos Arriva ska du uppleva att vi gör allt för att din resa ska kännas trygg och ha service av hög kvalitet. Året runt – dygnet runt – fram och tillbaka. Arriva Sverige är en del i Arrivkoncernen som i sin tur ägs av Deutsche Bahn. DB grundades 1994 och har sitt huvudkontor i Berlin. Man har verksamhet inom logistik- och transportsektorn och är 291 000 medarbetare i 130 länder.


Kontaktpersoner

Pressjour
Pressjour
Christer Ekelund
Kommunikationschef
Christer Ekelund