2017-11-09 14:21Pressmeddelande

Arriva höjer standarden på bussarna i Norrort och Råsta

null

Fram till och med midsommar 2018 kommer 45 nya låggolvade ledbussar och sex boggibussar att börja rulla på vägarna i Norrort och Råsta. Arriva förnyar sin bussflotta och fasar ut motsvarande antal bussar av äldre modell.

– En viktig komponent i beslutet att uppgradera vår fordonsflotta var att förbättra bekvämligheten för både förare och resenärer, säger Per-Eric Bjurenborg, direktör division buss på Arriva.

Därför har Arriva satsat stort på komfort. På förarplatsen är ventilationen god och förarstolen kan både värmas upp och kylas ner, allt efter behov. Även kunderna kommer få en bekvämare resa. De nya bussarna är utrustade med full AC, trådlöst nätverk och USB-uttag där resenärerna kan ladda sina elektroniska enheter. Sätena är bekvämare och bussarna i Norrort är försedda med säkerhetsbälten. Bussarna går tystare och kör mjukare.

360-kamera och mer driftsäkra dörrar
– De nya boggibussarna är också utrustade med en 360-kamera som gör att föraren kan se vad som händer på bussens alla sidor, berättar Per-Eric Bjurenborg. Det underlättar för den som kör samtidigt som det ökar säkerheten för resenärer och omgivande trafik.

För att komma tillrätta med ett vanligt problem med dörrar som krånglar, har Arriva valt att installera elektriska dörrar som är tystare, mer driftsäkra och drar mindre bränsle än pneumatiska system som annars är en vanlig standard på bussar.

Miljöklassade fordon
De nya bussarna kommer att fördelas mellan depåerna i Täby och Råsta (Sundbyberg). Täby får 25 bussar av märket MAN och just nu förhandlas det om de övriga 20 bussarna till Råsta med olika leverantörer. Samtliga bussar klarar kraven för Euro VI, den högsta miljöklassen för tunga fordon i Europa, och håller också nere miljöpåverkan i och med att de går på biodiesel.

Synstolpar underlättar för funktionshindrade
– Det vi är extra stolta över är att bussarna är anpassade för synskadade, säger Per-Eric Bjurenborg. Bussarna har fått en så kallad synstolpe vid utgångarna. Stolpen är räfflad och det framgår därför tydligt var i fordonet utgången är placerad. Dessutom är insteget belyst, vilket minskar risken för att någon ska råka snubbla vid påstigning. Insteget är även uppvärmt för att snabbt torka upp regn och slask som annars riskerar att göra bussgolvet halt. 

Arrivagruppen är en av de största operatörerna inom kollektivtrafiken i Europa. I Sverige hjälper vi cirka 170 miljoner resenärer varje år att komma fram till sina resmål. 

Sedan 2010 ingår Arriva i Deutsche Bahn (DB) och utgör koncernens varumärke för all persontrafik utanför Tyskland. Totalt har DB-koncernen cirka 300 000 medarbetare i 130 länder över hela världen.


Om VR Sverige

Arriva är en av Europas ledande operatörer inom kollektivtrafiken. I Sverige hjälper vi cirka 170 miljoner resenärer varje år att komma fram till sina resmål. Med cirka 3 400 medarbetare, 800 bussar, 140 tåg och 50 spårvagnar skapar vi moderna transportlösningar där säkerheten alltid kommer i första hand. Som resenär hos Arriva ska du uppleva att vi gör allt för att din resa ska kännas trygg och ha service av hög kvalitet. Året runt – dygnet runt – fram och tillbaka. Arriva Sverige är en del i Arrivkoncernen som i sin tur ägs av Deutsche Bahn. DB grundades 1994 och har sitt huvudkontor i Berlin. Man har verksamhet inom logistik- och transportsektorn och är 291 000 medarbetare i 130 länder.


Kontaktpersoner

Pressjour
Pressjour
Christer Ekelund
Kommunikationschef
Christer Ekelund