2017-12-13 16:06Nyheter

Samverkansinsats mot hot och våld ska göra det tryggare att åka med linje 179

null

Otrygga förare och resenärer, upprepade situationer av hot och våld och en utbredd betalningsvägran är vardag på busslinje 179 utanför Stockholm. Men nu ska en samverkansinsats mellan polisen, trafikoperatören Arriva, Stockholms Lokaltrafik (SL) och stadsdelarna tillsammans med lokala aktörer sätta stopp för det.

Linje 179 är en av Stockholmsområdets mest trafikerade busslinjer. Statistik visar att betalningsvägran är oproportionerligt hög jämfört med andra linjer*. Linje 179 trafikerar ett stort geografiskt område: från Vällingby via Spånga station, Tensta och Kista centrum till Sollentuna.179:an är också en av de mest brottsutsatta busslinjerna i landet med 22 polisanmälningar om hot och våld mot förare bara i år, enligt Arriva som är operatör för busslinjen.

En hållbar lösning på en ohållbar situation
De huvudsakliga problemområden som har identifierats inom projektet är att resenärer och förare känner sig otrygga, att hot- och våldssituationer uppstår frekvent samt att linjen är drabbad av intäktsförluster genom utbredd betalningsvägran.

– Vårt kortsiktiga mål är att snabbt bryta det beteendet, säger Kenny Bungss, trygghetschef på Arriva. Många förare som kör 179:an upplever stark olust och obehagskänsla. Därför vill vi hitta en hållbar lösning som på sikt också leder till ett tryggare lokalsamhälle i de stadsdelar där vi nu fokuserar vårt strategiska trygghetsarbete.

Omedelbara insatser
För att omgående stävja känslan av otrygghet på linje 179 genomförs sedan början av november ett antal samverkansinsatser. Dessa kommer att pågå året ut. I nuläget innebär insatserna följande:

  • Trafikvärdar viserar biljetter även vid bakdörrarna. (Tensta och Rinkeby på morgnarna och Kista C på eftermiddagarna).
  • Förstärkt ordningsresurs på bussar och hållplatser.
  • Resenärstrycket minskas genom att extrabussar sätts in.

*Betalningsvägran på linje 179 står för 25% av all registrerad betalningsvägran på Arrivas busslinjer.


Om VR Sverige

Arriva är en av Europas ledande operatörer inom kollektivtrafiken. I Sverige hjälper vi cirka 170 miljoner resenärer varje år att komma fram till sina resmål. Med cirka 3 400 medarbetare, 800 bussar, 140 tåg och 50 spårvagnar skapar vi moderna transportlösningar där säkerheten alltid kommer i första hand. Som resenär hos Arriva ska du uppleva att vi gör allt för att din resa ska kännas trygg och ha service av hög kvalitet. Året runt – dygnet runt – fram och tillbaka. Arriva Sverige är en del i Arrivkoncernen som i sin tur ägs av Deutsche Bahn. DB grundades 1994 och har sitt huvudkontor i Berlin. Man har verksamhet inom logistik- och transportsektorn och är 291 000 medarbetare i 130 länder.


Kontaktpersoner

Pressjour
Pressjour
Christer Ekelund
Kommunikationschef
Christer Ekelund