2017-11-10 12:51Nyheter

Arrivas faktaunderlag rörande bussincidenten på väg 276 i Åkersberga

null

Med anledning av ryktesspridningen efter bussincidenten på väg 276 den 7 november har Arriva beslutat att dela sitt faktaunderlag om händelsen.

– Incidenten var en allvarlig händelse som vi tar på största allvar. Vi startade omedelbart en utredning för att klargöra vad som hänt, säger Christer Ekelund, kommunikationschef på Arriva.

Det här vet vi:

 • Efter krönet på Stavabacken i Åkersberga fick ledbussen sladd med krängningar till följd.
 • I direkt anslutning till incidenten kallas polis och räddningstjänst till platsen. Polisen avrapporterar händelsen som en olycka. Bussen begärs inte i beslag av polisen utan bärgas till garaget.
 • Cirka 50 passagerare finns på bussen. Räddningstjänst konstaterar att inga personskador finns. 
 • Utandningsprov på föraren tas av polis på plats, och samma sak görs även på depån i Täby.
 • Bussen tas in för utredning men verkstadstekniker konstaterar inte några fel på varken bromsar eller styrning. Bussen provkörs därefter på samma sträcka av en annan förare utan att några avvikelser rapporterats.
 • Den första bedömningen, som också bekräftades av polisen som var på platsen, är att halka var orsak till olyckan. Halkan uppstod i samband med dimma på platsen. När solen träffade dimman uppstod ett högtryck, som gjorde att det frös på vägbanan. 
 • Vissa medier har publicerat ett rykte om att busschauffören larmat Arriva om att det var fel på bussen – och att garaget sagt att chauffören skulle köra ändå. Arriva har talat med ansvariga på depån i Täby men finner ingen substans för att detta påstående stämmer.
 • Bussen var försedd med vinterdäck.
 • Bussen är utrustad med bälten.

Det här händer nu:

 • Föraren som körde olycksbussen kommer att tas in på samtal för att hen ska få redogöra för vad som hände.
 • Arriva kommer därefter att sammanställa en intern rapport av händelseförloppet och vidta lämpliga åtgärder.

Det här ska du göra om du skadas i kollektivtrafiken:

 • Skadas du i kollektivtrafiken ska du anmäla det till respektive operatörs skadeavdelning. Arrivas skadeavdelning har telefon 08-407 47 77. Dit kan du ringa alla vardagar mellan klockan 9 och 15. Är du osäker på vilken operatör som körde fordonet du åkte med? Kontakta i så fall SLs kundtjänst på telefon 08-600 10 00 så kan de hjälpa dig att ta fram rätt kontaktuppgifter.


Om VR Sverige

Arriva är en av Europas ledande operatörer inom kollektivtrafiken. I Sverige hjälper vi cirka 170 miljoner resenärer varje år att komma fram till sina resmål. Med cirka 3 400 medarbetare, 800 bussar, 140 tåg och 50 spårvagnar skapar vi moderna transportlösningar där säkerheten alltid kommer i första hand. Som resenär hos Arriva ska du uppleva att vi gör allt för att din resa ska kännas trygg och ha service av hög kvalitet. Året runt – dygnet runt – fram och tillbaka. Arriva Sverige är en del i Arrivkoncernen som i sin tur ägs av Deutsche Bahn. DB grundades 1994 och har sitt huvudkontor i Berlin. Man har verksamhet inom logistik- och transportsektorn och är 291 000 medarbetare i 130 länder.


Kontaktpersoner

Pressjour
Pressjour
Christer Ekelund
Kommunikationschef
Christer Ekelund