2015-07-16 08:02Bloggpost

Känn historiens vingslag - buss 176 tar dig till Stenhamra stenhuggarsamhälle

Smultronställe nummer 6 i Arrivas serie om platser dit man enkelt tar sig med kollektivtrafiken är Stenhamra stenhuggarsamhälle på Ekerö utanför Stockholm.

Under 1800-talets slut var Stenhamra Stockholms läns största stenbrott och här finns en ovanligt komplett industrimiljö från tiden bevarad.

Stenbrytningen upphörde 1937 men mycket av industrimiljön med stenbrottet och samhället med bostäder och andra inrättningar finns kvar. På strandsluttningen nedanför brotten ligger de byggnader som tillhörde stenhuggeriet: fem arbetarkaserner med dasslängor och jordkällare, musikpaviljong, konsumbutik, skolhus och ingenjörsbostad med kontor samt ytterligare några hus.

Miljön vid det nedlagda stenbrottet har använts vid filminspelningar, till exempel Sökarna, Bröderna Lejonhjärta och Pippi Långstrump.

Vill man bada i Stenhamra kan man ta ett dopp i det gamla stenbrottet eller promenera till närliggande Stockbybadet.

Så här tar du dig dit: Ta buss 176 mot Stenhamra från Brommaplan. Gå av vid Stenhamra centrum och promenera sedan en kilometer till stenhuggarbyn.

Foto lånat från Stockholms läns museum, fotograf Elisabeth Boogh.


Om VR Sverige

Arriva är en av Europas ledande operatörer inom kollektivtrafiken. I Sverige hjälper vi cirka 170 miljoner resenärer varje år att komma fram till sina resmål. Med cirka 3 400 medarbetare, 800 bussar, 140 tåg och 50 spårvagnar skapar vi moderna transportlösningar där säkerheten alltid kommer i första hand. Som resenär hos Arriva ska du uppleva att vi gör allt för att din resa ska kännas trygg och ha service av hög kvalitet. Året runt – dygnet runt – fram och tillbaka. Arriva Sverige är en del i Arrivkoncernen som i sin tur ägs av Deutsche Bahn. DB grundades 1994 och har sitt huvudkontor i Berlin. Man har verksamhet inom logistik- och transportsektorn och är 291 000 medarbetare i 130 länder.


Kontaktpersoner

Pressjour
Pressjour
Christer Ekelund
Kommunikationschef
Christer Ekelund